Anrika hattfaberiken CTH Ericson
Inspiration
 / 

Hållbart mode

Historiskt hantverk blir till mode

Det blommande intresset för klassiska snitt och traditionella material har gjort skepparmössan och gubbkepsen till trend. Ull och tweed värmer gott i höstluften och ger ett välklätt intryck.
DELA


CTH Ericsson tillverkar damkepsar i tweed
DAMKEPS. Regina Sr. Harris i camelfärgad tweed lyfter vinterlooken. 100 procent värmande ull.

Anrika hattfabriken CTH Ericsons vackra gamla byggnader ligger mitt i Borlänge. I dag rymmer det ett museum och produktionen är utlagd till Estland och Polen.  Men under mitten av 1900-talet var hattfabriken en viktig arbetsplats för kvinnor. På 1950-talet hade hattfabriken 230 kvinnliga arbetare som sydde vega- och skepparmössor till näst­intill samtliga uniformerade yrkeskårer i Sverige.

hattfabriken i Borlänge var stadens största arbetsplats för kvinnor
HANDSÖMNAD. 1950 var hattfabriken i centrala Borlänge den viktigaste arbetsgivaren i satden för kvinnor.

Polisen, krigsmakten, sjökaptener, busschaufförer, brev­bärare. På den tiden var det som i vardagligt tal kallas gubbkeps ett obligatoriskt inslag i alla mäns vardagsgarderober. I stort sätt alla män bar keps. Kvinnorna däremot slutade att bära den obligatoriska hatten under 1960-talet när de stora puffiga frisyrerna blev mode.

2019 har hatten fått uppsving. Med stark inspiration från förr och med fingertoppskänsla har fabriken lyckats ta hatten in i modern tid.

– 60 år efter hattens storhetstid är det de riktigt medvetna som klär sig i hatt, det menar Markus Morin som tillsammans med sin hustru Ann-Sofie Morin äger och driver det 130-åriga familjeföretaget. Det var Ann-Sofies pappa som började arbeta på CTH Ericson 1969 och tog över ägarskapet när företaget fyllde 100 år 1985.

CTH Ericson i Borlänge tillverkar hattar i vackra tyger
NATURMATERIAL. Kepsar i ull för vintern, kepsar i linne till sommaren. Barnens hättor har taditionellt rosmönster.

En av höstens trendiagaste mode­accessoarer för kvinnor är en skepparmössa av ull och för män en så kallad gubbkeps som ger ett avslappnat men på samma gång sofistikerat uttryck. CTH Ericsons hattar är accessoarer som bär på så mycket mer än sin praktiska funktion – du får ett stycke hantverkshistoria som sträcker sig ända tillbaka till 1885.

"60 år efter hattens storhetstid är det de riktigt medvetna som klär sig i hatt"

Omnämnda produkter

Oscar II Wool Dark Marin
Klassisk skepparmössa i 100% ull....
649 kr

Kommentarer

Skriv kommentar:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
1 Kommentar
#1
tyqftlarTy
cbd oil cbd oil cbd hemp oil cbd oil buy cbd oil cure cbd oil

hemp cbd oil pure cbd [url=https://cbdoilnumber1.com]pure cbd [/url] cbd oil online amazon cbd oil for sale
2020-01-05 @ 03:24:09